Befejeződött az Élet-Iskola - most jön a gyakorlat!

17/07/2023

A Benedektől Benedekig, vagyis március 21-től július 11-ig tartó, ugyancsak hosszú és odaadást igénylő zoomos lelkigyakorlat Szent Benedek Regulájából - véget ért.

Kb. 50 fő, köztük több házaspár végezte el, járt lelkesen a digitális iskolába kéthetente. és foglalkozott a témához kapcsolódó Regula-szövegekkel odahaza.

Persze az élet néha közbeszólt betegségekkel, családi és munkahelyi programokkal, de alapvetően sokan megismerték az Istenismeret és -szeretet régi-új útjait, amik a mindennapi élet szépségeihez, emberségünk és kapcsolataink új megéléséhez, az "európaiság" megértéséhez is vezethet minket ma, 2023-ban.

És bár nem volt vizsga - majd az Élet Iskolája úgyis állandóan emlékeztet a tanultakra -de álljon itt néhány megosztás részlete, akár kedvcsinálónak a jövendő "beiskolázásokhoz..."

"Hálás vagyok a Szentléleknek azért, hogy arra késztetett Benneteket, hogy felvállaljátok ezt a hosszú tanítási folyamatot, hogy időt, erőt és türelmet, szeretetet adjatok bele és azért is, mert az én figyelmemet is újra és újra arra terelte, hogy bár tudtam, hogy a házasságom, a háztartás, a munka és a tanulás mellett azért ez nem lesz egy egyszerű történet, mégis jelentkezzek!"
"Sz.Benedek tanításai valamint Regulája, új ablakokat nyitogat számomra a mindennapi élet minden területén. "
"Ez a célkitűzés, hogy az érdeklődő emberekkel megismertetitek Szent Benedek Regulájának máig is nagyon modern és időszerű intelmeit, szemléletét, és kapcsolatba hozzátok a mindennapi életünk tapasztalataival, szükségszerű, fontos és nagyon értékes. Az mindenképpen elgondolkodtató, hogy egy VI. század elején született szerzetesi életet szabályozó regula, miképpen képes 1500 év elteltével is időszerű válaszokat adni nekünk gyakorlatilag az életünk minden fontos területére. Talán ez az egyik értéke ennek az előadássorozatnak, hogy kiderült, hogy egy szerzetesi regula nem csupán szerzetesek, hanem gyakorlatilag mindnyájunk lelki és erkölcsi épülésére tud szolgálni. "
"Már az első alkalom amikor a bencés alapokról és fogadalmakról volt szó hatott rám. Ugyanis még sosem gondoltam a vagyontárgyaimra úgy mint az "oltár szent edényére" Igérem ezután más szemmel nézek a számítógépemre."
"Rácsodálkoztam, hogy a maga korában is milyen modern szemléletet tükrözött, hogy a betegellátás, az étkezés, a vendéglátás tekintetében máig is ható újdonságokat írt le és vezetett be."
"Hatott rám a zsolozsma is. Megmondom őszintén eddig idegenkedtem tőle, nem értettem mire jó, mi célt szolgál. Hosszúnak és egyhangúnak tűnt. Most se mondom hogy a szívem csücske, de az előadásodnak magyarázataidnak hála felkeltette az érdeklődésemet, s tervezem a mélyebb megismerését. Lehet hogy úgy járok vele mint hajdanán a rózsafűzérrel amit szintén kerültem, most meg már szeretem imádkozni."
"A " legalább jó szót szólni" a mindennapjaimba is beépült.
Mélyszegénységben élő roma családokkal is foglalkozok. A legtöbb hiányukat igyekszem segíteni, hogy mielőbb orvosolni tudjam, de nem tudom mindig időben megtenni... Ilyenkor én is szenvedek, mert érzem, hogy ez milyen nagy baj. Mit jelent orvosság, vagy étel nélkül maradni...Fájni fog a foguk, a torkuk, nem csillapodik a fizikai szenvedés és korogni fog a gyomruk. Kínomban eszembe jutott utóbb a legalább jó szót szólj! Ezt tettem. Ezt tudtam akkor adni. Hálásan megköszönték. Valamit enyhített a szenvedésükön az együttérző szó.
Én pedig hálával gondoltam a benedeki tanításra, hogy ebben a helyzetben, ma is, most is tud enyhülés adni a mai ember szenvedései közepette is a jó szó."
"A vezetésről szóló fejezetet is kíváncsian hallgattam, olvastam, és ismét rájöhettem, hogy milyen nehéz a vezetői szolgálat akár főnökként, akár családanyaként tesszük."
"Számomra Szent Benedek Regulája a Krisztus követés hiteles és kipróbált útja. Másfél évezreden keresztül alapjaiban változatlan maradt, legfeljebb az adott korhoz igazították, de lényegében nem változtattak rajta. Ha olyan embereket nevelt ki, mint a bencések, a ciszterek és mint ti, szociális testvérek, akkor ez számomra bőven elég indok arra, hogy mély tisztelettel hajoljak meg előtte és magam számára is nagyszerű életvezetőnek tartsam és megtiszteltetésnek érezzem, hogy én is Szent Benedek egyik tanítványa lehetek. "
"Most kezdődik az igazi iskola, mely alapján életre váltom mindazt, amit kaptam az elmúlt időszakban."